FAQ most frequently asked questions
Op zich niet te beantwoorden zonder uw wensen te weten.
Wat belangrijk is dat de oplader elke batterij afzonderlijk oplaad. Wij verkopen geen laders meer die dit niet doen, maar er zijn er nog veel te koop die het niet doen!
Bij de meeste laders moeten er 2 batterijen tegelijk in, het nadeel hiervan is dat de batterijen niet volledig worden opgeladen als bijvoorbeeld de capaciteit verschillend is of 1 batterij niet helemaal leeg is.
Als de lader geschikt is om 4 batterijen afzonderlijk te laden, dan heet deze oplader een 4 kanaals lader. Kunnen er 8 in dan is het een 8-kanaals lader. Nadeel is dat de meeste goedkope laders geen 9 volt en dikkere batterijen (Baby-c & Mono-d) aan kunnen.
Er zijn goedkope adapters waarmee je een aa kan omtoveren naar een dikkere, waarmee je dit oplost. Voor de 9 volt zijn losse laders leverbaar voor iets meer dan 10 euro.
Dat is afhankelijk waar ze voor gebruikt worden, hoe meer stroom (capaciteit) er in de batterij kan hoe langer je er mee kan doen, maar hoe duurder ze zijn. Voor veel toepassingen is dat helemaal niet nodig, voor een afstandsbediening is een oudje met een lage capaciteit goed genoeg. Vergeet niet dat een oplaadbare batterij ook als je hem niet gebruikt na een aantal maanden leeg raaktt.
Nee dit hoeft niet meer, met de komst van de NIMH/ lithium ion is het niet meer nodig een batterij volledig leeg te maken voordat je hem mag opladen. Het zogenaamde geheugen effect is alleen bij de oudere NICD batterijen van toepassing.
Hangt er vanaf, vaak kan je en een oplaadbare batterij redden en je portemonnee en het milieu sparen.
Als een oplaadbare batterij een tijd niet gebruikt is (soms ook bij nieuwe oplaadbare batterijen) of erg koud geweest is kan hij zover ontladen (leeg) zijn dat een oplader hem niet meer aan de gang krijgt. Er is een trucje om hem weer wakker te krijgen zodat de oplader zijn werk weer kan doen, hiermee kan je veel te dode opgeschreven oplaadbare batterijen weer (nieuw) leven inblazen. Het spreekt voor zich dat dit geheel op eigen risico is en alleen voor oplaadbare batterijen is.
Wat je eigenlijk doet is de batterij een heel klein beetje te laden waarna je lader zijn werk weer kan doen.
Neem een oude stekker adapter met maximaal 5 volt output, let er op dat de lader een + en een – heeft (herkenbaar aan de tekst dc output, sommige laders geven wisselspanning en die zijn hiervoor niet geschikt).
Sluit vervolgens de – van de adapter (meestal de buitenkant van de plug) aan op de – (onderkant) van de oplaadbare batterij aan. Vervolgens neem je de + en deze druk je maximaal 5 seconden tegen de + van de oplaadbare batterij aan (let goed op dat je de + & de – niet omdraait!).
Wordt de batterij warm direct stoppen!
Nu is het kijken of de oplaadbare batterij oplader het werkt overneemt, doet hij het nog niet herhaal het bovenstaande nog een keer. Let er altijd op dat de oplaadbare batterij niet warm wordt, normaal zou dat niet gebeuren met 5 seconden.
De capaciteit van een standaard alkaline AA batterij is ongeveer 2700 Mah, we hebben dus dezelfde capaciteit bereikt met oplaadbaar batterijen. Een zink-kool batterij heeft een capaciteit van maar ± 1200 Mah.